Vold og Hærg i Science Fiction

Vold og Hærg i Science Fiction.

Link

Learn Danish
Lær danskSci-Fi i Børnelit.

Powerpoint til foredraget.
Litteraturliste PDF


Nyoversættelser

D. Defoe

T. Pierce
Til voksne
Sci Fi forsider Romancer
Romancer noter
Romancer.pptxForsiden
Front page

Litteraturliste til et foredrag jeg holdt, om Vold og Hærg i Science Fiction.
Skrevet dagen efter foredraget, hvor nogle af mit publikums kommentarer er inddraget.

Vold og Hærg i Science Fiction på den velfunderede måde.
Jeg er vild med litteratur, der er gennemtænkt, hvor forfatteren rent faktisk har givet sig tid til at verificere de informationer han eller hun giver læseren så vidt muligt.
Steder hvor rosettastenen er nævnt i korrekt kontekst, steder hvor litterære citater, lader læseren vide at folk i teksten også læser gode bøger, og steder hvor for eksempel militæret i filmen benytter de rigtige gradtegn, hvis de vel at mærke ikke netop forklarer; hvorfor de IKKE gør det.


DVD-Film:

Titel: Star Gate SG1
Serie: (Star Gate første sæson)
Udgiver: Metro Goldwyn Meyer
Klip: 01.12.90 - 01.15.59 (Pilotafsnit; Children of the Gods).
Læg mærke til hvor mange forskellige kostumer, der egentlige bliver vist i denne scene. De, der har lavet filmen, har rent faktisk husket at undersøge mange forskellige befolkningsgruppers arkeologiske baggrund. Det skaber en form for authentication by proxy; at publikum har set fragmenter af det viste før. Der var i hvert fald både Inkaer, Gamle egyptere og mange andre.
Klip: 00.13.00 -00.15.06 (Afsnit 2; The Enemy Within).
De benytter de korrekte gradtegn i forhold til den militære virkelighed de skriver sig ind i, samtidig bliver hele seriens koncept beskrevet. Forskellige befolkningssekmenter fra hele jordens historie er blevet bortført og befinder sig nu spredt ud over hele galaksen. En af kommentarerne fra publikum var så, om også gradtegn 300 år frem i tiden skulle følge dagens gradtegn. Nej selvfølgelig skal de ikke det. Men hvis forfatteren insisterer på at emnet i en film eller en bog er nutidens militær, med mulighed for at rejse til andre planeter, så skal gradtegnene passe til den virkelighed historien skriver sig ind i.

Titel: Starship Troopers
Serie: Første film i serien, en kender har fortalt mig at den ikke lever op til Heinlein's bog af samme navn
Udgiver: Tri Star
Klip: 01.39.54 - 01.40.26 Et rumskib, der bliver ramt, falder ned i det tomme rum, hvor der ingen tyngdekraft er.
Spørgsmålet er om skibet alligevel var for tæt på planeten og blev påvirket af tyngdekraften derfra, eller om det blev besluttet at vise, fordi det at falde ned er noget publikum visuelt kan genkende, på trods af fysikkens love.
Klip: 01.44.00 - Frem til slutningen af filmen
Igennem hele filmen er folk faldet som fluer, de er blevet skildt ad som legoklodser. Filmen knækker fuldstændig for mig, da heltinden får et insektben ned gennem skulderen på størrelse med en kvindes knyttede hånd og derefter rejser sig op og stadigværk går glimrende, smiler sødt til helten og ligner en million.


Litteratur:

Forfatter: Borgaard Per
Titel: Tårnet
Titel: Opgøret
Serie: Månegæst I & II
Forlag: Tellerup, Mizar serien 1987
ISBN: 87-588-0279-7 & 87-588-0280-0
Dansk børnelitteratur. To telepatisk begavede teenagere i en fremtid 500 år efter en atomkrig. Pigen bliver bortført til Sverige af en ond supertelepat. Drengen følger efter til fods og møder blandt andet kannibaler. Pigens far følger efter med en hastigt sammensat hær, han er iført en gammeldags ridderhjelm, som han kalder 'kraniemuffen'.

Forfatter: Erik Flint
Titel: 1632
Serie: Grantville
Forlag: Baen
ISBN - 13: 978-0-671-31972-4
ISBN - 10: 0-671-31972-8
Byen Grantville fra USA år 2000 bliver sendt tilbage til trediveårskrigen (og ender i Thuringen i Tyskland.) lige inden den svenske kong Gustav Adolf ville være død. De overværer hjemsendte soldater begå monstrositeter, så de skaber straks et vagtværn og forsvarer deres moderne by med alle de skydevåben man normalt kan finde i en kulmineby, med dertil hørende høje bjerge og jagtmuligheder.
Det interessante i denne bog, ud over at figurerne forsøger at skabe sig muligheder hvor der ingen muligheder er, og at de opretter et United states of... Europe, er at forfatteren virker som om han har studeret forholdene i vores historie godt nok, til at vide hvordan en mulig anderledes reaktion ville påvirke resten af historien.
Beskrivelsen af hvordan byen organiserer sig og hvilke taktikker de benytter for at forsvare sig virker gennemtænkte og interessante. Naturligvis er de ekstremt heldige med nogen af de mennesker de støder på, hvis ikke, havde bogen været kort og den var endt efter ca. 20 sider med at alle døde. De møder blandt ander far og datter Abrabanel, jøder på flugt. De har dels forbindelser til en del kongehuse i Europa, hvor deres familier befinder sig som bankforbindelser og læger, dels betyder de forbindelse, at de har et yderst veludviklet spionnetværk.

Forfatter: Joe Haldeman
Titel: Peace and War, the Omnibus Edition
Serie: The Forever War
Forlag: Orion Books (2006) Tidligere versioner 1974-1975-1997
ISBN: 9-780-57507-919-9
Jeg fik at vide da jeg søgte litteratur til foredraget at Joe Haldeman var en af Heinlein's arvtagere inden for vold og hærg i science fiction, men jeg nåede ikke selv at læse bogen inden foredraget.

Forfatter: Robert A. Heinlein
Titel: Podkayne of Mars
Serie: ?
Forlag: Robert Hale, London(2003) Tidligere version 1963
ISBN: 0-7090-7139-6
Jeg fik at vide da jeg søgte litteratur til foredraget at Heinlein var en af nøglefigurerne inden for vold og hærg i science fiction, men jeg nåede ikke selv at læse bogen inden foredraget.

Forfatter: Anne McCaffrey
Titel: The Tower and the Hive
Serie: Talents
Forlag: Ace/Putnam Science Fiction (1999)
ISBN: 0-441-00720-1
De telepatiske mennesker på jorden og de koloniserede planeter møder de altødelæggende, insektlignende fjender fra rummet, da disse pludselig forsøger at kolonisere en planet med mennesker på.
Det gør de ved at bombardere planeten, med alt fra biokemiske sygdomme til eksplosionsvåben. Telepaterne forsøger at bekæmpe disse væsner, uden nødvendigvis at udrydde dem helt. Der kan dog ikke etableres kontakt, da væsnerne ikke anerkender andre tænkende væsner. Det bliver opdaget at feromoner kan hjælpe til i kommunikationen, og Anne McCaffrey har undersøgt gaskromatografer, der på udgivelsestidspunktet fyldte en masse. Hun ekstrapolerede derfor en gaskromatograf, der kunne transporteres. (De findes i dag, 10 år efter).
Denne forfatter skriver den lidt blidere science fiction, der er megen fokus på interaktionen mennesker imellem. Som regel er en af baggrundshistorierne i McCaffreys titler en lille romance mellem et par af personerne. McCaffrey excellerer i at fokusere på forskellige personer inden for det samme persongalleri, så man føler genkendelsens glæde når man læser de næste par bøger og får mere at vide om samme familie. Tower and Hive er sidste bog i serien.

Forfatter: Sharon Lee & Steve Miller
Titel: Agent of Change
Titel: Plan B
Titel: I Dare
Serie: Liaden
Forlag: Ace Books, New York (1988-2002 & 1998-2003 & 2002-2003)
Forlaget ACE er siden gået konkurs, men Baen har overtaget rettighederne til Liaden serien, så hvis man er blevet fanget af serien kan man fortsætte hos Baen. ISBN: 0-441-00991-3 & 0-441-01053-9 & 0-441-01085-7
Liaden Universet er så gennemtænkt. Der er hele familierelationer, vi ikke har kendskab til fra vores egen kultur. Der er en hel opdragelseskode med nuancer i forskellige buk (ligesom i det japanske samfund). Miller og Miller har desuden opfundet deres eget sprog de bruger på planeten Liad.
Vores heltinde i Agent of Change hedder Miri Robertson. Hun er ex lejesoldat og ex bodyguard, desuden er hun lille, køn og hurtig. Vores helt fra samme bog er ikke ret meget højere, endnu hurtigere og en absolut veltrænet lejemorder og superspion, desuden er han tidligere 'scout first in', altså den første på en fremmed planet. Miri får problemer med sin tidligere arbejdsgiver, da denne viser sig at have snydt den interplanetare mafia (The Juntavas). Superspionen finder ud af at dem han spionerer for, ikke har hans planet Liad's bedste interesser for øje og lægger sig ud med (The Department of the Interior) en slags hemmeligt politi, med skjult dagsorden.
Desuden introduceres vi for nogle af heltens bekendte; de 2 1/2 - 3 meter høje Clutch Turtles. De kender ikke meget til den menskelige kultur og opfatter tit tingene anderledes. Det er virkelig en fryd at læse. En af dem er vild med musik, så da han hører en bygning 'synge' går han straks derind. Han synes det passer så fint til lyden, der kommer fra de fine røde biler, med de blå lygter på taget.
De andre bøger i serien følger stadig vores helt og heltinde, men breder sig ud til også at omfatte resten af heltens noget brogede familieforhold. Det begyndte som en triologi, men hvor mange bøger der er lige nu, må stå hen i det uvisse. Der er i hvert fald 7 i serien, 9 hvis man medtæller de to prequels der kom for nylig og ikke den enkeltstående titel, der kom i samme univers for flere år siden. Der er så yderligere kommet en bogserie hos Baen som stadig udgiver flere, om heltens lillesøster og hendes problemer med et selvstændigt tænkende skib.
Det er både en hurtig og spændende livsberetning om folk der skaber sig muligheder og en kamp mod korrupte systemer og så en kærligheds historie. Hver af bøgerne i serien fokuserer på et nyt par inden for samme familie.

Forfatter: John Ringo
Titel: Ghost
Serie: Dark Paladin
Forlag: Baen (2005)
ISBN-13: 978-1-4165-2087-0
ISBN-10: 1-4165-2087-2
Science Fiction elementet i denne serie består mest i, at den tidligere Navy Seal Mark Harmon kan skaffe alle de supermoderne våben han vil have og at han når at give den Amerikanske præsident den gave han allerhelst vil have (i forbindelse med krigen mod terror). Hele serien er ekstremt racistisk, misogynistisk og mandschauvinistisk og flirter med lettere SM, men hvis man som læser tager det med et gran salt, så er det underholdende læsning.
Ringo har svaret på en blog om bøgerne, hvor helten beskrives som en, der samler på kvinder, som var de katte. Ringo svarede at han havde overvejet at afslutte serien med; at hele handlingen var helten, der hallucinerede lige inden han døde, men at Ringo ikke turde, fordi så mange fra hæren havde tilkendegivet at de godt kunne lide bøgerne.
En af kommentarerne til bogen under foredraget var, at det er et reelt problem da forsvaret i USA rekruterer fra den nederste fjerdedel af samfundet og at der i mange tilfælde forefindes samme racistiske menneskesyn som bøgerne giver udtryk for, indenfor militærets rækker i virkeligheden.
En af de sætninger, der gjorde stort indtryk på mig var at man kun behøver en kniv, når man skal overfalde en fjende, for så snart man skal bruge et bedre våben burde man have fået fjendens skydevåben.
Det er absolut ikke en bog for svage sjæle og folk der ikke kan grine af mandschauvinister skal slet ikke læse noget af serien. Når det er sagt så har nogle af de kvindelige bifigurer ret seje roller; foruden hende, der leder Ghost's harem, er der den desillusionerede, iskolde, morderiske, exluder Katya, som indvilger i at få indopereret giftnegle og videoovervågning i det ene øje. Og så er der de to kvindelige helikopterpiloter Ghost hyrer til en mission i Pankisi Gorge i Tjetjenien, for at smadre islamiske oprørere.

Forfatter: Susan Sizemore
Titel: After The Storm
Serie: Wings of the storm, After the storm
Forlag: Harper Monogram (1996)(Timetravel Romance)
ISBN: 0-06-108208-8
"Darling what do you expect me to do. Challenge Sikes to a duel? My laptop versus his broadsword? I don't think so." pg. 273 last paragraph.
Den voldsomme del i denne romance handler dels om små kampe med forskellige outlaws, de såkaldte wolfs heads og dels om intriger i prins John's følge, der kan resultere i mord og tronfølgeskifte. Jeg har dels medbragt bogen for at vise at man kan finde science fiction de mærkeligste steder, dels for at vise at man kan finde vold og hærg de mærkeligste steder, dog er kampscenerne ikke nær så intenst og blodigt beskrevet som i mange af de andre tekster.
Romance hvor science fiction elementet kun er tidsrejsen frem og tilbage og så enkelte detaljer i bogen. Tidsrejsen er kun undskyldningen for at komme tilbage til middelalderen med de flotte kjoler og de seje lovløse.

Forfatter: S. M. Stirling
Titel: Dies the fire
Titel: Island in the Sea of Time
Serie: The Change World (Emberverse) & The Nantucket series
Forlag: ROC, Penguin group (2004) & (1998)
ISBN: 0-451-46041-3 & 0-451-45675-0
Den ene serie beskriver hvordan to forskellige gruppper af overlevende håndterer at skydevåben, biler og eksplosioner ikke virker mere. Den ene gruppe bliver ledet af en Wicca, den anden af en tidligere militærmand. De to grupper udvikler sig forskelligt, men har stadig respekt for menneskeliv og selvbestemmelse, derfor gør de fælles sag mod en tyran, der bygger sin del af magten på blandt andet Sauron.
Da Stirling er historiker er det enormt spændende at se hvad han får ud af den måde menneskeheden reagerer på i krisesituationer.
Island in the Sea of Time beskriver hvordan øen Nantucket bliver sendt tilbage i tiden til ca. 1200 BC. Hans postuleringer i forhold til de personer man kan møde ud for amerikas kyst dengang, har hold i arkæologien. Indianerne havde endnu ikke landbrug og husdyrhold. Majs havde endnu ikke spredt sig som landbrugsplante fra Mexico. For at overleve må hele øen arbejde sammen og sende deres eneste umiddelbart brugbare tremasters sejlskib til Europa for at handle med de lokale. Skibet ender midt i en krig mellem de gamle beboere, der byggede Stonehenge, og de nye beboere, der ifølge vores arkæologiske data i dag overtog England, hvilket er grunden til at der ikke er flere efterladenskaber fra stonehengetiden. De bliver beskrevet som; stone age biker type Comanche warriors.
Som historiker introducerer Stirling mange små detaljer som nutidens læsere måske kender, men måske kommer det bag på enkelte. Blandt andet at det egyptiske hof ikke bestod af sorte personer på det tidspunkt.

Forfatter: Charles Stross
Titel: The Merchants' war
Serie: The Merchant Princess (book four)
Forlag: Tor Fantasy, Tom Doherty Associates book (2007)
ISBN-13: 978-0-7653-5589-8
ISBN-10: 0-7653-5589-2
Stross fortalte til Fantasticon 2009 at han egentlig havde en kontrakt med en udgiver om at vedkommende skulle udgive hans næste science fiction bog, men Stross kaldte denne serie for fantasy og kunne på den måde udgive serien på et andet forlag.
Der er en alternativ verden, som dels er middelalderlig. Overklasssen i denne verden har mulighed for at rejse mellem vores verden og deres egen. Det gør at de er styrtende rige, blandt andet ved at smugle narko i vores verden og ved at benytte vores verdens kommunikationsmidler i deres egen middelalderlige verden. Overklassen er i konstant kamp med sig selv og andre fraktioner hvor vores heltinde uforvarende og uvidende kommer i klemme i en helt ny kultur, der indefatter gammeldags riddere med Kalashnikovrifler og så videre.
Enkelte har forsøgt at stille bogen på romancehylden. Det er en klar fejl, som man i hvert fald indser når man har læst bog 1 færdig.

Forfatter: Gav Thorpe
Titel: The Last Chancers (13th Legion, Kill Team, Annihhilation Squad)
Serie: (Warhammer 40.000)
Forlag: Black Library Publication (2000, 2001,2004) Omnibus edition 2006
ISBN-13: 978-1-84416-300-7
ISBN-10: 1-84416-300-8
Bogen er en del af rollespilsuniverset Warhammer 40. K
Vi følger Løjtnant Kage, der er straffefange i den 13.ende legion. Det er vold og hærg hele vejen igennem, der bliver ikke lagt fingrene imellem og hvis man håber på skyggen af en lykkelig slutning, kender man ikke rollespillet 40 K.

Forfatter: S. L. Viehl
Titel: Beyond Varallan
Titel: Endurance
Titel: Rebel Ice
Serie: Stardoc
Forlag: ROC, Penguin books (2000 & 2001 & 2006)
ISBN: 0-451-45793-5 & 0-451-45814-1 & 0-451-46062-6
Stardoc serien er skrevet af en kvindelig U.S.A.F. veteran, der har medicinsk kendskab både fra civile og militære skadestuer. Bøgerne her bliver nogle gange klassificeret som romancer, men der er stadig så mange science fiction elementer i, at de ikke kan få plads ved siden af de andre romancer på hylderne rundt omkring. Viehl's hovedperson Cherijo er læge, foruden at være et resultat af genetisk manipulation. Da hun finder ud af at hendes far er ansvarlig for det, stikker hun af, væk fra jorden og ender på en anden planet som læge for alverdens og hele universets forskellige racer.
Vold og hærg i serien kommer ind i billedet, dels da nogle voldelige aliens lander og har har brug for hendes ekspertise, dels da hendes far får hele hæren til at jage hende og hun søger tilflugt på et klanskib fra Joren. Joren har meget store blå menneskeligende personer, der har 6 fingre på hver hånd. Ved første øjekast er de meget fredelige, men hvis man jager deres familie laver de 'clan sign'. Det består af de indvolde de flår ud af fjenden med de lange klør, der springer frem af deres fingre når de bliver vrede. Desuden er der en voldelig race som overfalder planeter og laver slaver af de få overlevende. Cherijo er første og fremmest læge og hun lapper sammen på folk, uanset hvad de fejler og uanset om kuglerne flyver om ørerne på hende og på trods af at nogen af dem hun lapper sammen på, gerne så hende bag tremmer.
I Rebel Ice er hun nødlandet på en isplanet, hvor kvinder ikke anses for ligeværdige. Hele planeten kæmper om frihed mod 'The sky lords' der bruger den som fangeplanet.

Forfatter: David Weber
Titel: On Basilisk Station
Serie: Honor Harrington
Forlag: Baen (1993)
ISBN-13: 978-0-7434-3571-0
ISBN-10: 0-7434-3571-0
Serien fungerer ligesom Horatio Hornblower, helten starter som dæksdreng og ender som admiral. Honor bliver straffet med en plads på Basilisk station hvor intet fungerer og bestikkelser er dagens hovedret. Hun bliver sur, sparker folk på plads, arrangerer forsvaret og er derfor helt klar, da stationen bliver angrebet.

Forfatter: David Weber & John Ringo
Titel: March Upcountry
Serie: March Upcountry
Forlag: Baen (2001, 2005)
ISBN: 0-7434-3538-9
Kortege med snotforkælet prins bliver overfaldet. Eneste overlevelsesmulighed er at lande med pyntedukken på planeten Marduk. Den dominerende art på planeten er delt ud på flere udviklingsstadier, nogen er på stadie med afrikanske små landsbyer, nogen har avanceret til kosakkernes kampfærdigheder og nogen minder mest af alt om europæiske storbyer i 1600 tallet. At de er mindst 30 centimeter højere end mennesker, har fire arme og er grønne med små horn, er blot mindre detaljer.
Det interessante er naturligvis de kampe bronce bataljonen må udkæmpe for at skaffe den snotforkælede prins tilbage i kontakt med resten af familien. Og så selvfølgelig de små detaljer som Ringo og Weber altid mestrer, for eksempel at planetens mænd rent faktisk bærer på afkommet i små bylder på ryggen (dermed er de egentlig kvindelige). Derfor tror de at den snotforkælede prins er en prinsesse, fordi deres maskinoversætter tager fejl i begyndelsen.

God læselyst.

Lea Thume.

Thume Translations, Kingosvej 27, 9760 Vrå. CVR: 33795610
Lea Thume: Mobil + 45 21 30 44 21 E-mail lea@thume.dk